пʼятницю, 13 листопада 2020 р.

 

Чи достатнім є рівень використання української мови в освіті?

За словами в. о. міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, держава впевнено забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України, зокрема й у частині застосування державної мови в освітньому процесі.

Як наголосив очільник МОН, вивчення державної мови та оволодіння нею на високому рівні всіма здобувачами освіти незалежно від національного походження є однією з найважливіших умов реалізації прав людини згідно з Конституцією України.

У той же час, у засобах масової інформації з’являються повідомлення про факти порушення законодавства, а подекуди й конфлікти на мовному ґрунті. 

Так, широкого розголосу набули випадки в Одеській гімназії № 4, де вчителька малювання агресивно повелася з ученицею через українську мову, і в Дніпровській політехніці, де викладач у відповідь на прохання студентки відмовився читати лекцію державною мовою.

Окрім того, як заявив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, частина вчителів київських шкіл достатньо часто використовує російську мову замість української.

Також він повідомив, що на позашкільних заходах російською спілкується чверть педагогічних працівників. Ще більшою мірою російська мова замість української поширена в закладах позашкільної освіти – музичних школах, дитячо-юнацьких спортивних школах, у гуртковій роботі тощо.

Немає коментарів:

Дописати коментар